SFATURI DE DESIGNER: CUM TREBUIE SĂ FIE CASA TA
Cred că nu există om căruia să nu-i pese chiar deloc de felul în care arată locul în care trăieşte. Sunt oameni care preţuiesc mai mult sau mai puţin acest aspect şi alţii care, din păcate, sunt constrânşi de lipsuri sau neputinţă să creadă asta. Însă cei care se încăpăţânează să susţină că pur şi simplu nu îi interesează acest lucru, să facă un mic test şi să se gândească la cuvîntul pe care l-ar folosi mai degrabă: „casă“, un termen care desemnează doar o coajă menită să ofere adăpost?; „locuinţă“, care este un cuvânt destul de tehnic, în care parcă funcţionalitatea pare a fi singurul aspect interesant? Sau „acasă“, unde este atins summum-ul de sensuri necesar, în care sentimentele, trăirile, emoţiile, senzaţia de bine pe care o simţi în casa ta ca niciunde altundeva sunt ingredientele de bază? Vor realiza că „acasă“ înseamnă funcţionalitate şi siguranţă, dar şi ambianţă plăcută, bun-gust şi căldură. Abia atunci vor avea definiţia exactă a locului în care trăiesc şi în care se simt protejaţi şi de care cred că nu are cum să nu le pese!
Dar hai să vedem împreună de ce trebuie să ții cont atunci când te gândești să ai casa ta.
Îmi fac o casă. Dar cât de mare?
Lumea se gândește și nu prea la asemenea lucruri atunci când vine vorba de construirea unei case. Greșeli se fac încă de la început, și dacă arhitectul nu ți le semnalează măcar, ajungi să le descoperi când e prea târziu. Și plătești pentru ele. La propriu. Plătești proiectul, plătești execuția și plătești și întreținerea. Cam de multe ori și degeaba, nu crezi?
De câte camere am nevoie?
Cel mai des întâlnită este exagerarea numărului de camere, lucru care contează atunci când nu învârți banii cu lopata.
Am întâlnit cazuri în care mi s-a spus să adaug și o cameră pentru mama, ca să aibă loc de dormit când vine în vizită, una pentru socri, din același motiv, una de oaspeți, gen verișoare, prieteni sau cunoștințe care să aibă unde să tragă când trec prin oraș, un birou, ca să ai unde să lucrezi de acasă, și așa mai departe.
O cameră pentru musafiri e suficient, ca să nu spun că o canapea extensibilă în living rezolvă dilema “unde-i culcăm?! Nu vin oricum toți o dată și, dacă totuși se întâmplă, există căi mai ieftine de rezolvare decât construirea unei case cât un vapor!
Care e suprafața potrivită?
Analizează-ți modul de a trăi, ține cont de câți membri are sau va avea familia, conștientizează care sunt preocupările fiecăruia dintre ei și abia apoi calculează de cât spațiu ai nevoie, dimensiunile camerelor și înlănțuirea spațiilor. Nu are rost să faci camere mai mari decât este nevoie, numai de dragul de a le umple cu mobilier pe are nu-l folosești, ar care doar dă bine.
Toate acestea pot deveni și mai clare și poți avea o casă funcțională și frumoasă în același timp dacă apelezi la ajutorul unui arhitect sau designer de interior.
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.