logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

Design interior, amenajari - Mugur Kreiss / Uncategorized  / DESIGNERUL ȘI CLIENTUL – Întrebări și răspunsuri (2)

DESIGNERUL ȘI CLIENTUL – Întrebări și răspunsuri (2)

Ce face un designer de interior

Informații utile pentru clienți

În profesiunea de designer sunt mereu o grămadă de întrebări care se repetă. Bineînțeles că nu mă aștept ca toată lumea care vrea să lucreze cu mine să citească acest articol și să fie pe deplin lămurită, dar cine are curiozitatea de a vizita această secțiune de BLOG, poate afla unele lucruri care pot face lumină în legătură cu ce înseamnă să fii designer de interior și ce poate face un asemenea profesionist pentru a te duce cu un pas mai aproape de casa pe care ți-o dorești.
Întrebările le-am primit de la voi, cei care mă urmăresc. Mulțumesc pentru efort, sper ca răspunsurile să fie lămuritoare.

 


Ce proiecte ai avut ocazia să faci mai des? Unde pot să-ți văd portofoliul?

Cel mai des am făcut proiecte de design pentru locuințe. Acestea îmi și plac cel mai mult, pentru că mă străduiesc să nu nimic banal, pe cât posibil.
Am mai fost întrebat și dacă am amenajat mai mult apartamente sau vile. Sau ce îmi place mai mult din cele două categorii. Greu de spus, fiecare spațiu are particularitățile lui și te supune unui efort de creativitate unic.
Dar am amenajat și magazine și chiar o cafenea/club. Aici îți poți permite și extravaganțe față de o locuință.
Pe site-ul meu (care este în continuă construcție) poți vedea câteva dintre proiectele mele aici: http://www.mkdesign.ro/portofoliu/.

 

 În cât timp se termină intervenția ta la o casă sau la un apartament? Care sunt prețurile și modul de plată? Cum te mulezi pe bugetul meu?


La această întrebare răspunsul nu poate fi exact. Durata consultanței depinde, evident, de mărimea casei și de complexitatea proiectului. Pot fi chemat să intervin atunci când o casă este abia în stadiu de construcție, sau este finisată minimal. Și atunci eu, ca designer, propun tot: pardoseală, tipul, modelul și materialele folosite pentru finisarea pereților, aspectul ușilor și al tâmplăriei, corpurile de iluminat, mobilierul, obiectele decorative, tratamentul ferestrelor (perdele, draperii, jaluzele, storuri etc.), covoarele etc.
Poți să mă chemi doar să te ajut cu mobilatul și obiectele decorative.
Poți să îmi cer să pornesc propunerea de la niște obiecte de mobilier pe care le ai deja.
Mai poți să apelezi la mine ca să îi dau casei tale un “touch“ care să o împrospăteze.
Și totul se face în funcție de bugetul clientului, căci altfel ar fi doar un exercițiu de imaginație!

În ce constă consultanța pe care o acorzi?

Despre diferitele tipuri de consultanță pe care le pot oferi poți citi aici: http://www.mkdesign.ro/servicii-design-interior/, iar o idee despre prețuri îți faci aici: http://www.mkdesign.ro/tarife-design-interior/. Tot în aceste pagini ale site-ului meu găsești și ale detalii care te ajută să îți faci o idee despre ce înseamnă intervenția mea.

 

Ai făcut și greșeli?
Cum le-ai abordat/rezolvat? Ce ai învățat din ele?

Bineînțeles că am făcut greșeli, că doar sunt și eu om. Dar am remediat imediat. Iar dacă nu s-a putut remedia, m-am penalizat, tăindu-mi cinstit din onorariu, astfel încât clientul să nu îmi bată obrazul. Dar sun greșeli pe care le poate face oricine, oricât de experimentat ar fi.

De exemplu, am comandat obiecte de pe site-uri și nu am fost atent la dimensiuni. Asta mi se poate reproșa. Dar ce e de reținut de aici este că niciodată obiectul nu arată fix ca în poza de pe site. Materialul, textura, culoarea, proporțiile pot constitui surprize neplăcute atunci când desfaci obiectul din pachet. O fotografie poate păcăli chiar și un ochi experimentat. De atunci, sunt foarte atent la aceste aspecte și caut să văd dacă obiectul comandat se poate returna. Altfel, renunț în a-l propune clientului. Sau, dacă acesta insistă, îl previn asupra tuturor aspectelor menționate mai sus.

Altă greșeală este să nu comanzi inițial doar un eșantion de vopsea și să te repezi să iei o găleată. Am pățit asta când am comandat vopseaua lavabilă pentru propria bucătărie! Una arată eșantionul (care este o culoare tipărită pe hârtie), altfel arată un carton colorat cu nuanța respectivă și cu totul altfel arată vopseaua pe perete! Nu numai că peretele are o altă structură, dar și lumina din cameră poate influența percepția culorii.
Astfel că am cumpărat o găleată de alb și am avut vopsea cât să acopăr trei bucătării!
Dar culorilor le-am dedicat un episod al vlogului meu: https://www.youtube.com/watch?v=M2diSSxXmpQ&t=8s și un articol aici: http://www.mkdesign.ro/sfaturile-mele/ce-trebuie-sa-stim-despre-culori-inainte-de-a-le-folosi/

S-a mai întâmplat ca, luat de frenezia creației, să îmi spun că doi centimetri în plus la un obiect nu vor fi o problemă. Ei, bine, au fost. Noroc că obiectul nu a fost făcut pe comandă, ci a putut fi returnat și înlocuit cu altceva

Dacă mai adun greșeli, promit să le povestesc, să aibă toată lumea ce învăța.

Care sunt cele mai comune greșeli pe care le face cineva care își amenajează casa singur?

Designerii nu au existat dintotdeauna și bineînțeles că lumea a știut să-și mobileze casele. Doar că intervenția unui specialist se vede. Nu spun că un specialist face totul perfect, dar se apropie de ideal datorită experienței, cunoștințelor și talentului pe care le are.
Greșelile pe care le fac neprofesioniștii sunt legate mai ales de faptul că au impresia că nu pot da greș cu nimic, pentru că, nu-i așa?, ce poate fi complicat în a-ți amenaja casa? Ei, bine, poate fi foarte complicat. Poți pune prea multă mobilă, o poți pune în drum, blocând circulația în casă, o poți da în bară la capitolul culori, poți aglomera cu tablouri sau obiecte decorative… Sunt mule capcane în care poți cădea încercând să faci mai frumos.

 

Voi răspunde și pe viitor întrebărilor voastre.
Trimiteți-mi-le pe adresa mea de e-mail mugur@mkdesign.ro sau prin mess, pe pagina de facebook dedicată: https://www.facebook.com/MugurKreissDesign/

 

SophieTheCat

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.