logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

O masă specială pentru o seară specială
Design interior, amenajari - Mugur Kreiss / Uncategorized  / SPECIAL DE CRĂCIUN – Sfaturi pentru aranjarea mesei de sărbătoare

SPECIAL DE CRĂCIUN – Sfaturi pentru aranjarea mesei de sărbătoare

Masa de Crăciun este un moment foarte important,pentru că în jurul ei se strâng membrii familiei și prietenii, adică oamenii cei mai importanți pentru tine. O ocazie special, oameni speciali… Așadar și decorării mesei trebuie să-i acorzi atenția cuvenită, în orice moment ar fi ea planificată – prânz sau cină.
Ca și atunci când încep un proiect de design interior, îmi place ca și aranjarea mesei să pornească de la o idee, de la o combinație, de la niște obiecte, mai ales când e vorba despre o masă de sărbătoare.
Îi ofer în acest episod câteva sfaturi și modele pentru ca masa ta de Crăciun să arate minunat.

Încep cu câteva generalități.
Alege o față de masă dintr-un material de calitate. E doar Crăciunul! Fie că e albă, fie că e colorată, asigură-te că nu are pete, că e bine călcată și că are dimensiunile potrivite mesei.
Șervetele pot fi din pânză, asortate feței de masă, prinse cu inele decorative sau așezate frumos lângă farfurii.
Paharele și farfuriile trebuie să aparțină aceluiași set, dar mie îmi place să fac și combinații interesante, după cum vei vedea în exemplele pe care ți le-am pregătit. Din nou, calitatea trebuie să fie pe primul loc, pune și tu farfuriile “alea bune“, nu pe cele în care mănânci zilnic. Farfuriile pot fi albe, crem sau colorate, pentru a se integra decorului sau, dimpotrivă, pentru a face contrast cu fundalul reprezentat de fața de masă.
Dacă fața de masă are modele, pune farfurii simple, uni și invers. Ca și în cazul decorului general, nici decorul mesei nu trebuie să fie obositor, aglomerat, amestecat.
Fiind o masă de sărbătoare, nu uita să adaugi și elemente decorative, în centrul mesei și/sau alăturate farfuriei fiecărui invitat. Știu că încurcă, dar ele se pot îndepărta atunci când se aduce mâncarea, pentru că știm cât de important este la o astfel de masă românească!
Adaugă și sfeșnice, chiar dacă nu te bazezi pe lumina lumânărilor; ele contribuie doar la crearea atmosferei, mai ales dacă nu ai norocul să ai în preajmă un șemineu în care să trosnească focul. Lumânările pot fi albe, dar și  colorate, neapărat asortate cu restul decorului.


Dar, destul cu vorbăraia, să trecem la fapte și la… exemple. În unele am folosit combinații de culori anume, în altele m-am jucat cu texturile și în unele dintre ele am folosit obiecte care să ofere spectaculozitate decorului.
Iată propunerile mele pentru masa de Crăciun, realizate în diverși ani.

ALB, ALBASTRU ȘI ACCENTE METALICE

Ideea a pornit de la imaginea și a cerului cristalin atunci când este ger. Și albul, și albastrul sugerează foarte bine atmosfera de iarnă. Am punctat totul cu argintiu și auriu.
Am aranjat masa în dining-ul meu, care este amenajat în stil british country,cu mobilier alb și gri deschis patinat, cu mici accente aurii, cu lambriu din lemn vopsit alb pe jumătate din înălțimea pereților și cu zugrăveală bleu pe cealaltă porțiune. Deci, tocmai bun pentru a pune în practică ideea de Crăciun în alb și albastru cu accente metalice.

Am încălcat una dintre propriile reguli și nu am pus față de masă, ci am așezat farfuriile direct pe suprafața mesei (am profitat și de faptul că era masa de prânz – la noi în familie, cina de Ajun este cea mai importantă). Doar că nu orice farfurii, ci unele pictate cu motive florale albastre și… diferite,pentru că nu am avut un set complet. Peste ele, stau cuminți bolurile pentru supă.

Tacâmurile de argint stau și ele, la fel de cuminți, lângă șervete din pânză bleu, în nuanța zugrăvelii, legate cu inele din mărgele mici de sticlă,transparente și argintii. Pe restul mesei am pus câteva ornamente din sticlă bleu și argintii și boluri mici albastru uni sau cu model.
Ca element decorative, am adus un bol din sticlă, în care am pus ornamente de brad din sticlă pudrată cu alb, clopoței și panglici aurii – ca un rapel la rama oglinzii de pe perete și la candelabrul din alamă de deasupra mesei. Două sfeșnice metalice au adus strălucirea metalică menită să sublinieze ideea de ger, zăpadă, chiciură și gheață.

Bradul era în camera de zi, dar am vrut să nu lipsească nici de aici, din dining. Așa că am cumpărat de la florărie niște plante ornamentale care seamănă cu niște tuia în miniatură – nu am reținut numele -, urmând ca în primăvară să le plantez în curte. Le-am împodobit cu mini-globuri albastre și bleu din sticlă, ți le-am așezat pe un gheridon lângă masă, ca să se vadă mai bine.Alături am pus trei brăduți stilizați, făcuți din tul argintiu sau auriu, întins pe schelet de sârmă, brodați cu perle.

Servanta din spatele mesei nu a fost nici ea lăsată la voia întâmplării. Alături de ceasul și de veiozele care sunt acolo tot timpul anului, am pus o bucată de satin albastru, pe care am împrăștiat ornamente de pom. Am mai pus acolo niște mici snopi de nuielușe, foarte decorativi, găsiți tot la o florărie. I-am legat la bază cu șervețele din hârtie mătăsoasă și panglici albastre.

Evident, când ne-am așezat la masă, ai mei au spus cu maximă drăgălășenie:“acum, hai să mai strângem din lucrușoare, că doar n-o să mâncăm globuri!“. Dar au apreciat efortul și ne-am bucurat de atmosfera prânzului de Crăciun.

OPULENȚĂ ECLECTICĂ
O persoană dragă mi-a făcut un cadou minunat: o piesă din ceramică smălțuită ce înfățișează doi amorași, care încununează de obicei o sobă. “Știu că-ți plac vechiturile, am și eu un bibelou, dacă nu-ți place, aruncă-l!“. Nu numai că nu l-am aruncat, dar mi-a plăcut enorm și am avut imediat idea de a-l integra într-un decor de masă. Mulțumesc, tanti Adela, oriunde ai fi acum!

Deci, iată ce am gândit. Am ales să aranjez masa în livingul de la mansardă. Piesa cu pricina îmi dicta ceva clasic, dar mansarda mea numai clasică nu e. Așa că am combinat elementele moderne cu cele de factură clasică. Rezultatul? Un amalgam care te trimite cu gândul la un decor de film ce are loc într-o casă cu de toate, adunate o viață întreagă. M-am jucat, ce mai!
Am început cu masa, pe care am pus o față de masă roșie, până în pământ. Ca ornament, am prins de ea o bucată de satin în ape verzi și roșii, peste care am montat o panglică ornamentată cu motive florale combinând roșul, verdele și auriul stins.

Farfuriile bunicii, albe cu motive aurii, a fost foarte bune pentru ce îmi trebuia, ca și tacâmurile cu forme complicate și paharele simple.
Două veioze metalice cu abajururi în formă de trunchi de piramidă au în cadrat statueta din ceramică și vasul cu aranjamentul decorativ menit să adauge spectaculozitate. În acel vas am combinat Floare, cu crenguțele unui arbust a cărui coajă devine roșie iarna și cu câteva rămurele de vâsc.
Sfeșnice metalice completează lumina veiozelor.
În oglinda cu ramă patinată se reflect bradul împodobit.

Bineînțeles că de pe această masă lipsesc multe, dar afost doar un prilej de a exersa un stil eclectic, la care poți apela și tu dacănu ai chiar tot ce-ți trebuie prin casă și nici nu vrei să cumperi seturi defarfurii și tacâmuri costisitoare, dar dorești, totuși, să imprimi mesei deCrăciun un aer spectaculos.


VERDE, VERDE ȘI IARĂȘI VERDE

Cred că verdele este culoarea care ne lipsește cel mai mult pe timpul iernii.De aceea, într-un an, am vrut să încerc să compun un decor și o masă de Crăciun doar în verde.
Bineînțeles că dacă vrei să faci asta, trebuie să folosești nuanțe de verde din aceeași familie. Eu am ales tonuri care să bată în oliv și gălbui.

Totuși, niște accente sunt necesare. Eu am folosit fructe de gutui japonez,necomestibile, dar foarte decorative, care au culorile potrivite – de la galben la verde crud. Și un strop de roșu – de la planta cea omniprezentă de Crăciun,plus ceva auriu, pentru strălucire.
Farfuriile sunt de factură rustic, din ceramică glazurată, verde-oliv. La ele am asortat fața de masă, din in, și șervete oliv cu o bandă decorativă țesută cu vernil foarte deschis.

Paharele sunt din sticlă groasă, colorată, iar abajururile sfeșnicelor se asortează cu ele. Picioarele acestora merg foarte bine cu candelabrul metalic -găsit printr-un noroc la un târg de vechituri.

Platoul are forma unei frunze și în el am pus micile gutui care dau accentul de lumină întregii mese. Între ele am înfășurat un șirag de mărgele de culoarea untului.
Cu același tip de mărgele, dar și cu o panglică delicată, aurie, am ornat și coronița de brad care, împreună cu  vaza asortată farfuriilor, stă pe central mesei. Floarea Crăciunului și ramurile unui arbust care rămân verzi pe timpul iernii au completat elementul decorativ central al mesei.
Alături de masă este bradul, împodobit cu ornamente vernil și aurii.

Ce ai de învățat de aici? Că orice combinație de culori, dar mai ales combinațiile monocrome, au nevoie de accente, chiar dacă acestea sunt negre sau albe. Nonculorile aduc mereu senzația de luminozitate față de amalgamul de culori.

https://www.youtube.com/watch?v=Av6JPhglFgo


SophieTheCat

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.