logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

Design interior, amenajari - Mugur Kreiss / Sfaturile-mele  / ACOPERIȘ ÎN APE SAU TERASĂ?

ACOPERIȘ ÎN APE SAU TERASĂ?

Care este cea mai bună alegere?

Arată mai bine o casă cu şarpantă sau cu acoperire tip terasă?
Este mai bună o variantă faţă de cealaltă?
Ce şi unde este mai potrivit?
Iată doar câteva întrebări ale căror răspunsuri le poţi desprinde din cele ce urmează.

Considerente pactice

Înainte de orice, trebuie să ţii seama de zona în care îţi vei construi casa. Cantitatea de precipitaţii care cade de-a lungul anului este foarte importantă. De aceea, în zonele în care plouă (şi mai ales ninge) mult, nici măcar nu are rost să te gândeşti la varianta tip terasă. În acest caz, cel mai important lucru este evacuarea cât mai rapidă a apei şi a zăpezii, aşadar cealaltă variantă este opţiunea potrivită.

 

Considerente estetice

În funcţie de stilul construcţiei, poţi alege o variantă sau cealaltă. La acest aspect, regulile nu îşi au rostul. La o primă vedere eşti tentat să spui cu maximă siguranţă: la case în stil clasic sau  rustic pui acoperiş în pantă, la case ancorate în stilul contemporan pui terasă. Nu e chiar aşa. Depinde ce „clasic” şi ce „rustic” ai ca punct de plecare. O casă în stil clasic poate fi acoperită în ambele feluri. Ia drept model casele secolului al 19-lea, cu acoperişuri în ape cu înclinaţie mică sau palatele renascentiste, la care este prezentă terasa. Sau gândeşte-te la o casă de inspiraţie românească, cu acoperiş în ape, dar şi la una inspirată din arhitectura rustică a Greciei, la care terasa este esenţială.

Nici stilurile moderne nu au reguli clare. Eticheta de „modern” începe cu casele de inspiraţie cubistă ale anilor ’30, obligatoriu cu terase  şi continuă cu casele zilelor noastre, care folosesc ambele tipuri de acoperişuri. Aşadar, ambele variante de acoperire pot fi valabile pentru multe dintre stilurile din care este inspirată arhitectura casei tale.

 

Considerente economice

Una peste alta, diferenţele dintre un tip de acoperire şi altul sunt foarte mici şi variază în funcţie de materialele folosite. Dacă în cazul unui acoperiş în ape înţelegi mai bine despre ce este vorba, la o primă vedere o terasă este mai uşor de realizat. Însă uiţi adesea de partea „invizibilă”, care împiedică terasa să se transforme într-o piscină atunci când plouă! Hidriozolaţia şi sistemul de captare şi evacuare a apei sunt foarte importante, ca şi uşoara înclinaţie a diferitelor suprafeţe ale terasei.

 

Evident că asta nu reprezintă tot ce poate fi spus despre acest subiect, este doar o punere în temă care îți atrage atenția asupra unor aspecte pe care poate nu le sesizezi la o primă vedere.

 

SophieTheCat

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.