logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

Design interior, amenajari - Mugur Kreiss / Design-Interior  / MI-AM AMENAJAT BUCĂTĂRIA ÎN FOSTUL GARAJ

MI-AM AMENAJAT BUCĂTĂRIA ÎN FOSTUL GARAJ

Bucătăria mi se pare un spațiu greu de amenajat. Și asta pentru că proporția dintre design și funcțional trebuie să fie foarte atent realizată. Orice exagerare te poate trimite spre un capăt sau altul.
Te invit să afli cum mi-am amenajat propria bucătărie. De unde a pornit inspirația? De la lecția în care am aflat cum se descompune lumina albă în cele șapte culori.

Cum mi-a venit ideea

Această bucătărie a fost amenajată într-un spațiu atipic: un garaj care era alipit de casă și care devenise, în timp, un spațiu de depozitare a lucrurilor mai mult inutile decât folositoare. Și cum vechea bucătărie era prea mică (avea doar 11 mp), iată-mă în fața unei încăperi de 3.93 x 5.60 m. Vei zice imediat: oh, ce mare și ce ofertant! În parte este adevărat, doar că a existat câteva constrângeri, după cum vei afla din acest articol. Dar mie îmi plac foarte tare provocările de acest gen, în care mă străduiesc să transform neajunsurile în calități pe care să le exploatez la maximum.
În afară de faptul că vechea bucătărie era prea mică, nici nu aveam în casă loc de o masă sau de o zonă de dining, astfel că, de fiecare dată când era o ocazie festivă, din living se mutau piese de mobilier pentru a face loc unei mese de 7-10 persoane sau chiar și mai mult, lucru ce presupunea un oarecare deranj. Așa că, o dată cu decizia de a muta bucătăria în garaj a venit și cea de a transforma vechea bucătărie în dining, ambele decizii fiind luate cu mare entuziasm!

 

Constrângeri și compromisuri

Aventura realizării acestei bucătării avea să se lovească de o serie de neajunsuri cărora trebuia să le găsesc soluții.
Astfel, peretele exterior avea o înălțime de doar 2.10 cm (cam cât înălțimea unei uși normale). Pe acel perete urma să fie fereastra noii bucătării, dar și o ușă spre grădină – mi se pare păcat să nu prevezi o ușă care să te lege direct de exterior dacă ai această posibilitate! Cam scund, dar nu aveam ce face.
Apoi, garajul fusese construit între o magazie și casă, așa că pe acel perete era și fereastra băii casei, acum înglobată în garaj – un compromis pe care l-am făcut la vremea respectivă tot de nevoie. Ori acum, o fereastră de baie care să dea în bucătărie era de neconceput.
Soluția? Suprafața a fost împărțită în trei: cea mai mare a fost alocată bucătăriei propriu-zise, o fâșie din spate a fost destinată cămării și electrocasnicelor mari, iar a treia, de doar 2 x 2 m, unui mic grup sanitar în care dădea acum fereastra băii casei, ambele urmând a se aerisi printr-unul din luminatoarele din acoperișul fostului garaj, care au fost evident păstrate.


Despre repartizarea mobilierului și a compartimentărilor

Evident, micul grup sanitar a căpătat pereți și ușă proprie, însă zona bucătăriei a fost delimitată de zona tehnică doar prin niște dulapuri-vitrină, unite cu plafonul înclinat printr-o supralumină de aproape 1 m înălțime, desfășurată pe întreaga lățime a bucătăriei.
Am am alipit de spatele acestor vitrine (care găzduiesc toată vesela pe care o avem) niște polițe și dulapuri înguste destinate electrocasnicelor mici.
Pe peretele din fund există un dulap care îl ocupă aproape în întregime, în care sunt înglobate frigiderul, un congelator și o mașină de spălat vase. Pe acel dulap depozitez valize sau podoabele pentru sărbători, mascate de o draperie.
În fața ferestrei dinspre curte există un blat de lucru și chiuveta, dar și o peninsulă pentru plită și nu numai.

 

Secretele ascunse de peninsulă

Această peninsula pe care este montată plita este „home made”. Proiectul a pornit de la dimensiunile blatului din inox ce susţine plita (75 x 150 cm), cumpărat de la IKEA. Acesta a fos decupat pentru a îngloba plita şi a fost montat pe un cadru realizat din ţeavă rectangulară ce prevede şi un sistem pe care glisează un al doilea blat (60 x 120 cm) ce se dovedeşte extrem de util atunci când spaţiul de lucru existent nu este suficient. În acest cadru au fost înglobate corpuri de mobilier care asigură depozitarea (Abstrakt alb, cu două uşi, 60 x 70 cm x adâncime 35 cm,  un alt dulăpior ce face parte dintr-un set destinat băii, Kullen. Ba mai mult, pentru mirodenii a fost folosit o jumătate de turn pentru CD-uri, Benno, toate cumpărate de la IKEA. Faţa laterală a fost placată cu bucăţi de PAL melaminat cumpărate de la Hornbach, utile şi pentru a face diverse completări ale volumului.
Pe partea dinspre uşă, peninsula înglobează şi un radiator mare, mascat pe laterală cu tablă perforată din aluminiu.

Lumina – foarte importantă

Nu cred că mai trebuie să explic cât de importantă este lumina în bucătărie, atât cea naturală, cât și cea artificială.
În bucătăria mea am vrut ca ambele tipuri să existe din plin. Astfel, peretele dinspre curte este aproape tot vitrat, iar în partea din spate există două luminatoare, prin care lumina se revarsă în grupul sanitar și în zona tehnică.
În bucătărie există trei linii de lumină: prima, deasupra blatului de lucru, chiar deasupra ferestrei, formată din trei spoturi metalice, orientabile; a doua, fomată din patru becuri mate, simple şi mari, care asigură iluminatul general şi sunt situate deasupra spaţiului liber al bucătăriei; a treia linie este constituită din trei corpuri de iluminat metalice, cu aer industrial, profilate pe draperia ce maschează zona de depozitare de sub plafon.

 

Am vrut un spațiu cu adevărat luminos

Spuneam că ideea de lumină a fost punctul de plecare al amenajării, astfel că am decis ca paleta coloristică a bucătăriei să cuprindă mult alb, gri și accente metalice. Astfel, mobilierul avea să fie alb, parchetul în nuanțe de gri și grej, ia accentele să fe date de cuptorul negru, da blatul de inox al plitei și de mânerele pieselor de mobilier.
Pe plafon, lambriul din lemn vopsit în alb adaugă și el un plus de luminozitate.
Să foloseşti alb într-o amenajare este un lucru simplu, însă prea mult alb poate plictisi, iar efectul scontat se pierde. De aceea, sfatul meu este să alături albului nuanţe delicate de gri; vei vedea cum se potenţează unul pe celălalt!

 

Elementul surpriză

În orice încăpere aș amenaja, simțul meu artistic îmi dictează folosirea unui obiect care să atragă atenția. În cazul bucătăriei, am hotărât să pictez  o mare parte a unuia dintre pereții laterali în toate culorile curcubeului, cuprinse într-un desen geometric complicat.
Casetă despre pictura murală
Încă din faza de şantier, pe acel perete a fost montată o placă din gips-carton, finisată ca şi pereţii, cu glet fin şi vopsea lavabilă. Acolo urma să fie accentul colorat al bucătăriei. Panoul a fost aşadar pictat cu vopsele acrilice (8-12 lei/tub, magazinele cu materiale pentru pictură din zona Lipscani – Hanul cu Tei sau Hornbach). Desenul a fost realizat folosind ca şabloane obiecte de veselă – platouri, farfurii, capace de crătiţi şi tăvi rotunde.

 

Încă câțiva stropi de culoare

După ce panoul pictat a fost gata, culoarea a trecut din 2D în… 3D. Fereastra laterală a găzduit niște polițe pe care am așezat pahare din sticlă multicoloră, iar în bucătărie am adus un scaun de bar, la care să se poată sta atunci când se lucrează.

 

Aventuri

Lucrul la această amenajare a durat două luni şi jumătate, în care aventurile nu au fost nelipsite. De exemplu, griul pereţilor a fost ales cu grijă dintr-un paletar şi… surpriză: când se usca, pe perete apărea o nuanţă mult mai închisă. Când am ajuns acasă cu vopseaua, n-am mai avut răbdare şi am dat cu pensula o porţiune de perete. Mi s-a părut cam închis, dar… Abia a doua zi aveam să mă îngrozesc: nuanţa era foarte închisă. Am plecat imediat la un magazin din apropiere şi am cumpărat găleţi întregi de vopsea lavabilă albă cu ajutorul căreia am ajuns la griul pe care mi-l doream. Deci, atenție, nu întotdeauna ceea ce vezi pe paletar iese și pe perete!

 

Câteva detalii tehnice

Lucrarea a fost pornită cu izolarea plafonului, pentru care s-au folosit aproximativ 24 mp de vată minerală cu grosime de 20 cm. Această izolaţie a fost acoperită cu lambriu din lemn de brad, şlefuit cu grijă şi apoi vopsit în alb-satinat. Concomitent cu această operaţiune au fost gletuiţi şi şlefuiţi pereţii.
A urmat realizarea podelei. Pentru a nu pierde din înălţime (mai ales în porţiunea peretelui exterior, unde distanţa dintre şapă şi grinda metalică era de doar 2,07 m!), tentaţia de a aşeza parchetul direct pe şapă a fost mare. Însă ideea că acea pardoseală ar fi fost foarte rece şi, îm plus, expusă oricărei infiltraţii de apă venită de afară la vreo ploaie mai mare a învins. Aşadar, a fost realizată o podea oarbă, montându-se pe şapă grinzi din lemn cu secţiunea de 5 x 5 cm, între care s-au aşezat foi de polistiren groase şi ele de 5 cm. Faţa acestei podele a fost realizată din plăci de OSB. Abia peste această faţă a fost montat parchetul stratificat.
Dar înainte de montarea parchetului a fost realizată zugrăveala şi vopsirea grinzilor metalice.
A fost montată tâmplăria termopan şi, în jurul acestor elemente, au fost construite tocurile, din plăci din lemn de brad.
S-a trecut apoi la mobiliarea încăperii, mai întâi blatul de sub fereastră şi apoi peretele format din corpuri vitrate de bibliotecă, ce desparte bucătăria propriu-zisă de spaţiul de depozitare, care înglobează frigiderul, congelatorul, maşina de spălat vase, cafetiera şi alte obiecte care ar fi aglomerat inutil cealaltă parte a bucătăriei.
Cele două spaţii au fost separate printr-un luminator vertical care uneşte dulapurile de plafonul înclinat, cu rame din lemn în care au fost montate foi de macrolon.

 

Preţuri orientative

MOBILIER:
● corpuri tip Abstrakt, cu uşi melaminate, mânere şi balamale – preţ total 4.450 lei
● bibliotecă Bergsbo, 975 lei/buc
● blat Prägel (246 x 62 cm), 175 lei
● turn Benno pentru CD-uri, 79 lei
● masă extensibilă Muddus, 189 lei
● taburete, 39 lei/buc.
● Scaun roşu Malte, 99 lei
IKEA
● dulapuri destinate cămării, aprox. 700 lei, executate pe comandă.
ELECTROCASNICE
● plită Ariston, pe gaze, 1.099 lei
● hotă Ariston, 999 lei
● cuptor electric Samsung, 1.500 lei
● maşină de spălat vase Indesit, 1.000 lei
Magazinele de specialitate (Media Galaxy, Flanco)
MATERIALE ŞI FINISAJE
● lambriu din lemn de brad, 61,42 lei/pachet de 3 mp
BRICO STORE
● vopsea alb-satinat, 7,50 lei/cutie 800 g
ALTE CHELTUIELI
● manopera instalaţiei sanitare şi a celei de gaze, 1.500 lei
● instalaţia electrică, materiale şi manoperă, 1.500 lei
● amenajare, materiale şi manoperă, aproximativ 5.000 lei

Notă: bucătăria a fost amenajată cu ceva timp în urmă, astfel că e posibil ca unele obiecte sau materiale să nu mai existe în oferta magazinelor menționate. De asemenea, prețurile pot diferi. Dar cred că sunt utile asemenea informații, măcar pentru a știi la ce să te aștepți atunci când te aventurezi la amenajarea unei bucătării atât de mari.

Foto: arhiva personală, Sorin Iacob, Antonio Cioarek

 

SophieTheCat

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.