logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

Design interior, amenajari - Mugur Kreiss / Design-Interior  / GARSONIERĂ ÎN STIL PROVENSAL

GARSONIERĂ ÎN STIL PROVENSAL

Cum am amenajat acest spațiu?

O garsonieră este un spațiu în care, vrei-nu vrei, trebuie să înglobezi funcțiunile mai multor camere. Ea trebuie să fie și dormitor, și cameră de zi, și spațiu de lucru, plus suficient spațiu de depozitare. Cum să îmbini toate astea fără ca acea unică încăpere să nu arate, de fapt, ca niciuna din cele enumerate mai sus, ci să fie percepută ca un spațiu cosy, în care funcțiunile să nu te copleșească, ci să fie doar ghicite? Cum faci asta? Poate înveți câte ceva din ceea ce vezi și îți povestesc în continuare.

POVESTEA PROIECTULUI DE DESIGN INTERIOR

Știam că prietena mea se plângea de câțiva ani că nu se simte bine în garsoniera ei. Nu mă dumiream de ce, pentru că o cumpărase chiar ea, o mobilase și ar fi trebuit să simtă că este a ei. “Parcă nu sunt acasă, nu simt niciun atașament față de casa mea, nu e normal!“, mi-a spus de câteva ori. Am discutat cu ea la un moment dat și mi-a mărturisit că atunci când cumpărase mobilierul nu avusese destulă răbdare și cumpărase fără să se gândească niște piese negre, alăturate altora pe care le mai avea și care, după cum aveam să văd, dădeau spațiului o alură de birou mai mult decât orice altceva. Cum să se simtă bine?
Așa că, la un moment dat, m-a sunat și mi-a spus dintr-o răsuflare: “Gata, nu se mai poate, m-am hotărât, trebuie să fac ceva, am niște bani în acest scop, nu mulți, te rog ajută-mă, pentru că dacă nu o fac acum, iarăși amân și nu mai vreau asta!“.
Nu am mai stat pe gânduri și am stabilit o întâlnire imediat, a doua zi. Prietena mea era în concediu și am stabilit să rezolvăm cât putem în câteva zile. Am mers să văd garsoniera, am măsurat totul cu atenție și am hotârât împreună că vom păstra din vechiul set de mobilier doar patul, căuia îi vom face o intervenție menită să îl facă să se integreze în atmosferă. I-am povestit cam cum văd eu rezolvarea spațiului, cu tot cu includerea unor elemente de separare (mai mult psihologică) a diverselor funcțiuni.
Întors acasă, i-am făcut un plan de mobilare și am desenat o schiță care îi sugera cam cum văd eu spațiul, cât de amănunțit am putut.


Pentru a doua zi am planificat o zi de vizite la câteva magazine accesibile. În taxi, mi-a arătat pe telefon niște fotografii care îi plăcuseră și care mi-au inspirat atmosfera pe care și-o dorea la ea acasă: un interior cu influențe provensale, în care să fie mult alb, bejuri, cremuri, griuri…
Țintele au fost Mobexpert Outlet și IKEA. Știam că acolo voi găsi cele mai multe dintre obiectele ce se potriveau ambianței dorite. Trebuie să vă spun că la acel outlet am mai avut surprize plăcute. Acolo găsești obiecte  în puține exemplare, de obicei capete de serie sau prototipuri, la prețuri foarte convenabile.
Punct ochit, punct lovit: cel mai important obiect era acolo, ne aștepta: o canapea care arăta foarte bine și avea culoarea potrivită.
Am rezervat-o și. în drum spre casă, am ochit și un covor cu modelul și dimensiunile potrivite, are avea un preț imbatabil. Așa că l-am cumpărat pe loc – chit că am mers cu el toată ziua sub braț!
La IKEA am găsit corpurile de bibliotecă, comodele și mobilierul pentru televizor necesare, dar și multe obiecte decorative – vaze, rame foto, perne pentru canapea, coșuri decorative. Mergând prin magazine, i-am spus că un spațiu în care folosești doar alb, bej și gri, ar putea să pară monoton. Așa am găsit un fotoliu… galben-muștar, cu taburetul pentru picioare asortat, pe care l-am notat imediat pe listă. Am găsit apoi și două pleduri în care era prezentă acea culoare și i-am explicat ce rol au accentele de culoare și câte ceva despre culorile complementare, și cum niște nuanțe de violet ar face minuni, potențând atât galbenul, cât și nuanțele neutre dimprejur. A rămas să se gândească la acestă soluție.
Am găsit și polițele care aveau să anime doi dintre pereții garsonierei și pe care urmau să se așeze obiectele decorative cele noi și cele vechi.
Ca elemente de separare (e vorba despre paravanele care creează o zona intima, ferind patul de zona de hol și mascând bucătăria deschisă), am găsit tot acolo storurile perfecte, de dimensiunile necesare și în nuanța perfectă de bej.

Ce am putut lua pe loc, am cumpărat, iar mobilierul avea să ajungă acasă în câteva zile.
După ce a fost montat și așezat conform schemei de mobilare, am împrăștiat împreună obiectele mici și, mai ales, veiozele și lampadarul – comandate pe vivre.ro – care, așezate în puncte strategice,  aveau să dea camerei lumina perfectă seara.

Ce am făcut patului?
I-am îmbrăcat tăblia în vatelină și apoi într-un material de in, astfel că a căpătat un aspect capitonat. Alături de pernele decorative, această intervenție a făcut ca, pe timpul zilei, patul să pară un divan, perfect integrat în idea de cameră de zi.

 

SFATURILE MELE:

un spațiu care are mai multe funcțiuni trebuie zonificat; astfel, el nu va părea amenajat la întâmplare
fiecare funcțiune trebuie să se “citească“, fără însă a sări în ochi, mai ales în cazul unei garsoniere
 • culorile neutre sunt frumoase, dar doar ele pot da o senzație de monotonie unui spațiu, de aceea, recomand folosirea unei culori ca accent; potențarea acesteia cu complementara ei face minuni
ai grijă ca fluxul de circulație să nu fie intrerupt; orice obiect care nu respect regula va părea, evident, pus în drum
nu te bloca într-un singur magazine sau într-un singur raion al unui magazin de mobilă; în cazul de față am găsit măsuța de cafea potrivită canapelei în zona de camera pentru copii, iar pe post de noptieră, un support de flori de la raionul de grădină
învață-te să ai ochi pentru orice, oriunde poți găsi ceva interesant, la un preț convenabil; de exemplu, la Pepco există un mic raion de decorațiuni din care mi-a atras atenția de fiecare dată câte ceva, merită încercat

 

CÂTEVA PREȚURI


Poate îți spui că amenajarea unui spațiu mic nu are cum să coste prea mult. Așa e, doar că suma se rotunjește, obiect cu obiect și e bine să nu fii surprins de asta.
Așadar, mai jos, îți dau câteva prețuri pentru unele dintre obiectele incluse în acest proiect de design.
• canapea Esko, redusă 40%, Mobexpert Outlet, 2244lei
• comodă Brimnes, Ikea, 300 lei
• fotoliu Strandmon, Ikea, 790 lei
• taburet Strandmon, Ikea, 290 lei
• stor Hoppvals Ikea, 100 lei (prețul variază în funcție de dimensiuni)
• support de flori Lantliv, Ikea, 105 lei
• poliță Mosslanda, 30 lei (prețul variază în funcție de dimensiuni)
• masă pentru copii Sundvik, 149 lei
• covor, Mobexpert Outlet, 100 lei
• mobilier tv Hemnes, Ikea, 879 lei
• bibliotecă Liatorp, Ikea, 1000 – 1400 lei (prețul variază dacă simplă sau cu uși)
• rame foto, Ikea, 9, 13 sau 20 lei (în funcție de dimensiuni)
• veioze, vivre.ro, între 100 și 200 lei/bun, în funcție de model
• lampadar, vivre.ro, aprox. 150 lei
• perne decorative, Pepco, aprox. 10 lei/buc.

 

Una peste alta, în două săptămâni, totul era pus la punct și garsoniera prietenei mele era complet transformată și nu există întâlnire sau conversație telefonică în care să nu îmi spună cât de bine se simte în casa ei. O răsplată minunată pentru un designer de interior!

 

PS: Dacă îți dorești un tablou asemănător, contactează-mă și îți pot picta unul!

 

 

Puteți vedea această garsonieră și într-unul din episoadele VLOGului meu:
https://www.youtube.com/watch?v=JLkhC-l3iYY

 

 

 

SophieTheCat

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.