logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

Design interior, amenajari - Mugur Kreiss / Sfaturile-mele  / SFATURI DE DESIGNER: Despre reguli, modele și demiurgi

SFATURI DE DESIGNER: Despre reguli, modele și demiurgi

Practic meseria de designer de interior de ceva ani și mă lovesc de probleme de tot felul, pe care se presupune că trebuie să le rezolv. Până aici, nimic neobișnuit, că doar de asta apelează cineva la un specialist. Doar că la unele probleme se doresc răspunsuri care să fie transformate în reguli, în chiar în porunci, ceea ce nu se poate întotdeauna, ba aș putea spune că aproape niciodată. Regulile sunt făcute pentru a fi respectate, dar și încălcate, măcar câteodată.

Iată câteva exemple.

„Învață-mă să compun un ambient odihnitor”
Sunt o grămadă de studii care îți arată ce este odihnitor la un ambient și ce nu. Doar că e posibil ca regulile pe care le poți desprinde din aceste studii să nu ți se potrivească. Contează însă și felul de a fi al fiecăruia dintre noi.
În general, pentru a obține un interior odihnitor, trebuie să eviți exagerările de orice fel. Spațiul nu trebuie să fie aglomerat, culorile să nu fie stridente, materialele să fie naturale, lumina să fie perfect dozată – atât cea naturală, cât și cea artificială. Și așa mai departe.
Dar gândește-te la un colecționar, de pildă. Acesta se simte perfect în interiorul aglomerat în care vede în permanență obiectele pe care le iubește! Sau la un artist, care poate a ales să fie înconjurat de culoare. Mai e valabilă regula?
Trebuie înțeles că peste ideile generale se suprapun particularitățile fiecărui spațiu și cele ale fiecăruia dintre noi.


„Dacă am angajat un arhitect sau un designer, el poate rezolva orice!”
Vai, vă mulțumesc în numele tuturor ce practică aceste meserii! Bineînțeles că un specialist știe o grămadă de lucruri, sedimentate de-a lungul anilor de școală și de experiență. Atât lucrurile de specialitate, cât și cultura generală, îl ajută să ia decizia aflată cel mai aproape de ideal. Dar…
Ca în orice meserie, și aici sunt profesioniști mai buni sau mai puțin buni. Nu Talentul joacă și el un rol important, ca și imaginația. Îl ai sau nu, asta e clar, dar un client nu poate distinge asta din prima, ci poate atunci când este târziu sau chiar deloc.
De multe ori îl chemi atunci când ești impas și te așepți să scoată bagheta magică și să rezolve imediat. Specialistul poate scotoci în bagajul lui de cunoștințe și poate găsi imediat soluția. Bagheta magică a specialistului este tocmai conglomeratul dintre cunoștințele sale, cultura generală și experiența profesională.
Dar această baghetă nu poate face minuni. De multe ori, soluția vine sub forma unui compromis. Sunt probleme care nu se pot rezolva decât parțial și, tot cu ajutorul baghetei magice, să se transforme din defecte în… efecte.

„Am văzut într-o revistă, vreau și eu la fel”
Superb! Modelul pe care mi-l arăți arată perfect, că doar de-aia e dat drept exemplu într-o revistă. Poți găsi modele seducătoare și în showroom-uri.
Doar că ceea ce vezi acolo nu se poate aplica oricum și oriunde. Toate aceste aranjamente sunt făcute cu mare atenție de către designeri talentați și fotografiate de adevărați artiști. Gândește-te că dimensiunile, orientarea, luminozitatea camerei în care tu ai vrea să aplici modelul sunt altele. Totul va arăta stângaci, ca nuca-n perete. Ușor de înțeles nu?
Tot ceea ce vezi și alegi drept model poate ajuta un specialist să înțeleagă ce dorești de la el. Modul meu de lucru, de exemplu, include și primirea din partea clientului a unor fotografii care să sintetizeze dorințele sale. Este un bun punct de pornire.
Doar ca aceste modele trebuie transformate de către designer și adaptate spațiului pe care dorești să-l amenajeze și, nu în ultimul rând, ȚIE.

 

„Fă cum crezi tu că e mai bine, am încredere!”
Poate că ai impresia că, auzind aceste cuvinte, un designer se va simți neîngrădit pentru a-și pune în practică ideile cele mai nebunești – de amenajare, evident! J Nici vorbă de așa ceva: i se va zbârli părul de groază (mă refer, în mod evident, la un specialist de bună credință și la profesionistul perfect, care nu vrea doar să-și încaseze onorariul și gata)!
De ce? Păi, sunt două aspecte aici.
Primul este legat de faptul că dacă acel designer nu are nicio informație, nici creativitatea lui nu poate să fie maximă. Va aplica interiorului tău o schemă banală, lipsită de personalitate. Și, te asigur, la sfârșit clientul nu va fi fericit, ci va avea o reacție identică, banală și impersonală.
Al doilea aspect este că specialistul poate fi subiectiv și, din acest motiv, proiectul pe care ți-l va face fa fi pe gustul său. Păi, o fi bine? Nici gând! Casa este a ta, a clientului, deci ȚIE trebuie să-ți fie pe plac, nu arhitectului sau designerului. Specialistul trebuie doar să fie ghidul tău  spre realizarea casei visurilor TALE! Tu, clientul, vei locui acolo, nu uita asta!

În final, insist să recapitulez:
– nici o regulă nu e perfectă în domeniul designului și a amenajărilor interioare, totul trebuie adaptat cazului particular!
– designerul nu este un vrăjitor, nu poate să facă minuni, dar te poate duce cu un pas mai aproape de casa visată!
– modelele ajută, dar nu toate sunt aplicabile cazurilor particulare!
– designerul te ghidează, dar el nu poate să-ți impună ce să-ți placă și ce nu!

SophieTheCat

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.