SPECIAL DE CRĂCIUN – Sfaturi pentru împodobirea bradului
Bradul de Crăciun – cel mai important element al sărbătorii magice
Iarnă, zăpadă, gheață, ger, dar și miros de brad, aromă de cozonac cald, sunet de clopoței, ecou de colinde, daruri, Moșul… Tot atâtea promisiuni și certitudini ce constituie ingredientele vacanței de iarnă ideale, dar și un bun pretext de a pregăti casa pentru sărbătoare, pentru a te bucura de un cadru cât mai primitor și cât mai festiv pentru așa o ocazie special: Crăciunul!
Bineînțeles că cel mai important element al sărbătorii Crăciunului este bradul împodobit. Evident că toată lumea știe cum să împodobească un brad și nu există rețete fixe pentru a face acest lucru din care să afli câte globuri pe metru pătrat trebuie să folosești, câți metri liniari de beteală sau panglică decorativă, beculețe și altele.
Ce îți pot spune eu, ca designer, despre cum ar trebui să arate bradul tău de Crăciun? Doar câteva lucruri care să te orienteze:
Expresii cum ar fi “ca un brad de Crăciun“nu trebuie luată ad literam; un indiciu este tocmai faptul că este folosită în sens peiorativ. Așadar, ca și în alte exprimări artistice, trebuie să ai grijă la dozarea culorilor și materialelor care, atenție!, e bine să susțină o temă anume, o idee.
Sfatul meu este ca bradul împodobit să se asorteze casei tale – modern cu modern, rustic cu rustic și așa mai departe, altfel diferența se va sesiza sub forma uni mic disconfort, chiar dacă greu de descifrat.
Mai am ceva de zis e această temă: ține cont că trebuie să admire și frumusețea bradului, nu doar pe cea a ornamentelor, așa că nu încărca prea tare, verdele trebuie, totuși, să se zărească!
Au tendințele vreo influență asupra modului în care decorăm bradul?
Moda își bagă coada până și aici, iar tonul este dat de vitrinele sa showroom-urile de specialitate, de reviste, de vreun designer celebru care hotărăște care este culoarea anului…. Se poate purta o anume culoare sau o anume combinație de culori, o anume culoare de brad… în fine. Ideea e că din modă trebuie să-ți alegi ce îți place – lucru general valabil, am mai discutat asta și cu alte ocazii.
Dar, gata cu atâta teorie. E timpul să-ți arăt câteva dintre sugestiile mele. Este vorba despre combinații de culori pe care le poți folosi, dar și de alăturări de materiale și texturi menite să sugereze ideea de la care au pornit aceste aranjamente.
Un brad pur și simplu nu ar fi arătat bine în cadru, așa că, în toate cele trei modele vei găsi și sugestii pentru aranjarea unei mini-mese de Crăciun, ca punct de plecare pentru ceea ce urmează să faci la tine acasă.
M-ar bucura să te inspire. Deci, alege ce îți place!
Varianta 1: AURIU ȘI VERDE
În acest aranjament am folosit AURIU în combinație cu verdele bradului.De ce auriu? Pentru că el sugerează prețiozitatea, fastul, strălucirea care înconjoară idea de sărbătoare, de Crăciun. Aceasta ar fi idea de la care am pornit.
Un mic dejun în doi, în dimineața Crăciunului, poate deveni un moment pe care să-l ții în cufărul cu amintiri bune multă vreme de acum încolo!
Dacă am zis auriu, asta nu înseamnă că îl folosești cu grămada, că nu e cazul. Doar punctează cu auriu, atât bradul, cât și obiectele de pe masă, astfel încât cadrul să nu arate ca în 1001 de nopți.
Prelungește idea de auriu cu ajutorul altor culori și materiale. Folosește totul în avantajul tău!
De exemplu, observă ornamentele bradului. Am combinat aici globurile aurii cu podoabele realizate din paie. Culoarea și luciul acestora chiar le fac să pară aurii!
Apoi, perdeaua prin care se filtrează razele dimineții. Și ea contribuie la atmosfera strălucitoare pe care am dorit-o.
Pe masă, folosește farfurii, cești și pahare care să aibă detalii aurii. Nu pune unele chiar aurii cu totul, căci iarăși ajungi în serai!
O panglică ornamental care să conțină auriu găsești cu siguranță în magazinele de specialitate. Alege una cât de discretă se poate, pentru a da strălucire mesei.
Ca ornament pentru masă, am cumpărat două ghivece cu tuia minuscule (pe care le-am plantat mai apoi în grădină), pe care le-am împodobit cu ornamente din pâslă de culoarea untului, cu globuri miniaturale și panglici subțiri.
Un sfeșnic din sticlă pudrat cu auriu și altul din alamă contribuie și ele la crearea atmosferei romantice.
Micile accente roșcate ale lemnului nu au făcut decât să pună în valoare auriul, pentru că, nu uita, efectul oricărei culori nu este dat de folosirea ei în exces, ci de potențarea cu ajutorul altei (sau altor) culori!
Varianta 2: VERNIL ȘI ARGINTIU
De această dată am vrut să fie mai multă culoare și am ales ca această culoare să fie vernilul. De ce tocmai vernil? Pentru că, întâmplător, aveam în casă o față de masă și șervete de in de culoarea vernil. Combinat cu argintiul, mi-a sugerat chiciura de pe cetina bradului.
Zis și făcut.
Pentru brad aveam globuri și ornamente argintii și vernil, așa că a fost ușor să le combin cu niște panglici asortate. Am vrut ca nici bradul, nici cadrul în care este pus să nu formeze un ansamblu prea violent din punct de vedere cromatic.
Apoi mi-am dat seama că nu numai bradul își păstrează culoarea pe timpul iernii, ci și iedera. Am cumpărat un ghiveci cu iederă proaspătă și am împrumutat de la o mătușă setul ei de farfurii, ornamentate pe margini tocmai cu… iederă! Un noroc, dar asta m-a ajutat să încheg mai bine întreaga compoziție. Nu avea decât farfurii întinse, dar nu a fost o problemă – le-am combinat cu farfurii mici “din piatră”, cum le zicea bunica. Ghiveciul l-am pus într-un cache-pot alb și am adus două pahare din cristal verde și o sticluță, doar cu rol decorativ (acum, dacă mă întrebi ce aș face, aș înlocui-o cu două sticluțe verzi în care să pun uleiul și oțetul pentru agrementat salata).Sfeșnice strălucitoare din metal și câteva pietre ornamentale verzi au completat cadrul.
Din nou te invit să remarci că nu am exagerat cu argintiul, după cum nu a făcut-o nici cu auriul din amenajarea anterioară. Nuanțele metalice pot fi deranjante dacă sunt folosite în exces!
Bineînțeles că toate aceste exemple de amenajare sunt făcute cu scop demonstrativ, doar pentru două persoane, dar tu poți lua idea și să aranjezi astfel o masă de câte persoane dorești, că doar se știe: Crăciunul este o sărbătoare care se petrece cu toată familia!
Varianta 3: ROȘU ȘI VERDE
Hai, că mai aveai puțin și spuneai că ignor culorile cu care asociezi în mod tradițional Crăciunul. Ei, uite că nu. Ți-am pregătit și un cadru în roșu și verde.
De fapt, am folosit doar roșul, combinat cu verdele bradului și al Florii Crăciunului. Primisem o asemenea plantă și m-am gândit că e un bun punct de plecare.
În plus, mi-am amintit cum, copil fiind, bunicul îmi cocea mere roșii pe sobă.
Așa că ornamentele în formă de mere roșii, lucioase, au fost vedetele bradului. Le-am completat cu globuri roșii, cu steluțe din hârtie, roșii și ele, și cu batoane din zahăr adevărate, în dungi roșu și alb și cu brăduți decupați în lemn și colorați în alb și roșu. Pare o nebunie dacă doar citești ce am scris, dar, cum ziceam, dozajul este totul. Combinația cu verdele bradului este perfectă.
Pe fața de masă roșie am adus farfurii albe, cu flori delicate desenate cu roșu și gi pal, iar șervetele, tot din pânză roșie, le-am legat cu inele de sezon, care îl înfățișează pe Moș Crăciun.
Paharele din cristal transparent și lumânările roșii au completat cadrul de minune. Iar pe post de ornament, Floarea Crăciunului, într-un cache-pot alb.
Dacă ai remarcat, pentru fiecare cadru am folosit scaune diferite, potrivite fiecare designului general. Aici am adus două scaune cu tapițerie cu cu pattern floral în roșu și verde pal.
DE REMARCAT: Toate aceste aranjamentele au fost făcute în același cadru – veranda casei mele -, doar ca să-ți demonstrez cât de tare contează ce pui într-o cameră și cât de mult o schimbi doar cu mici detalii.
Ce alte combinații poți folosi?
Efectele culorilor le știi deja din episodul 5 al vlogului meu. Iată ce efecte pot avea anumite combinații de culori – lucruri pe care le poți percepe chiar și în cazul bradului de Crăciun.
Nu mai insist asupra tradiționalei combinații roșu-verde-alb, căci este cea mai utilizată. Ea este sinonimă, fără greș, cu idea de Crăciun.
Îți supun atenției combinația roșu-lila. Poate părea stranie, dar ea folosește niște culori regale, care, în nuanțele potrivite, merg foarte bine împreună.
Combină bordo cu verde pal și vei obține un efect deosebit, de profunzime și luminozitate. În general, culorile complementare (aici e vorba, evident, despre variații ale roșului și verdelui) în nuanțe inegale ca tărie au acest efect.
Dar dacă vrei ceva exploziv, folosește-le culorile complementare în stare pură: albastru/ oranj, roșu/verde, galben/violet.
O combinație interesantă este și oranj/albastru/violet deschis. Invită la cercetare amănunțită.
Ceva reținut, dar elegant, obții folosind alb și argintiu. Zăpadă, gheață – ce vrei mai mult pentru a sugera iarna? Și dacă punctezi cu puțin roșu, înviorezi totul.
Vrei ceva strălucitor? Folosește toate reflexele metalice de-o dată: auriu, argintiu, arămiu.
Poți încălzi această combinație adăugând o culoare caldă (roșu, galben sau oranj) sau, dimpotrivă, o poți răci adăugând una rece (albastru, verde sau violet).
Vrei să faci o nebunie? Folosește toate culorile curcubeului! Vei avea un brad cu adevărat vesel. Dar e o combinație care poate fi câștigătoare numai dacă o faci cu cap. Nu folosi toate culorile în aceleași cantități, fă în așa fel încât unele să fie mai vizibile decât altele. Greu de crezut, dar acest dezechilibru aduce armonie chiar și într-o asemenea combinație!
Și încă ceva foarte important: folosește-te de texturi!
Știi că există lucios, mat, rugos, poros, împletit. Orice culoare este percepută diferit în funcție de textura pe care o acoperă, iar aceste diferențe date de modul în care lumina cade pe material sunt mari și pot lucra în folosul tău și în combinații, dar mai ales în decorurile ton-sur-ton.
Toate acestea le poți vedea și în episodul 16, primul din cele patru dedicate amenajării casei cu ocazia Crăciunului, aici:
Nu pierde următoarele episoade!
No Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.