logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

Design interior, amenajari - Mugur Kreiss / Sfaturile-mele  / CASA VISURILOR TALE. LA CE TE ZGÂRCEȘTI ȘI LA CE NU?

CASA VISURILOR TALE. LA CE TE ZGÂRCEȘTI ȘI LA CE NU?

Există o zicală foarte sugestivă, care spune:  “Te scumpeşti la tărâţe şi te ieftineşti la făină”. Nu e bine de făcut nici una, nici alta, mai ales atunci când construieşti o casă. Și apoi, nu ești de condamnat dacă îți dorești o casă perfectă, căreia să nu ai ce-i reproşa, care “să se învârtă după soare”, cum se zice în popor. Este chiar imposibil? Nu, doar că, evident, nu există o reţetă exactă care să te ajute să nu dai greş. Mai mult de atât, casa va fi perfectă doar pentru tine, fiind adaptată exclusiv nevoilor și dorințelor tale.
Ce pot face eu ca arhitect este să îți atrag atenția asupra anumitor aspecte, după cum urmează.

CÂTE CAMERE VA AVEA CASA MEA?
Când începi să te gândeşti la casa visurilor tale, fă neapărat o listă cu ce încăperi doreşti să conţină. Apoi revezi lista, discut-o cu mai multe persoane şi hotărăşte dacă într-adevăr e nevoie de toate. Ar fi neplăcut să descoperi abia atunci când casa e gata că nu ai nevoie de atâtea camere, ca să nu spun că şi inversul situaţiei nu îţi va pica bine.
La ce să te nu te zgârceşti?  La suprafaţa bucătăriei şi a camerei de zi.  Acolo îţi vei petrece cea mai mare parte a zilei, sunt încăperi în care activitatea este intensă şi spaţiul nu trebuie să lipsească.
La ce te poţi zgârci?  La suprafaţa dormitoarelor. Gândeşte-te că dormitoarele nu trebuie să fie mai mult decât nişte camere pentru dormit. Nu înghesui în ele funcţiunea de birou, de cameră pentru hobby sau pentru privit televizorul, deoarece odihna ta va fi sigur afectată.

CUM ORIENTEZ CASA?
Poate că nu fiecare dintre noi avem ocazia de a construi o casă pe un teren suficient de mare încât să ţinem cont până în cel mai mic detaliu de orientarea faţă de punctele cardinale. Dar chiar şi pe un teren cu multe constrângeri trebuie să încerci să distribui încăperile ţinând cont de mişcarea soarelui.
Mai întâi stabileşte ce ţi-ar plăcea mai mult: să iei micul dejun în bucătăria inundată de primele raze de soare (şi să îi orientezi fereastra spre est) sau să admiri asfinţitul după o zi de lucru epuizantă stand pe canapeaua din living (care să aibă ferestrele spre vest?
După ce treci de faza romantică, revino cu picioarele pe pământ. Ai auzit probabil că cea mai bună orientare cardinală este sudul, soarele te va mângâia de dimineaţă până seara. Dar mai ţine cont şi că există vara cea toridă şi iarna cea geroasă. De aceea, cântăreşte bine opţiunile pe care le ai şi nu orienta încăperile în care există activitate susţinută spre soare . De exemplu, nu pune tocmai bucătăria pe latura sudică a casei; fiind o încăpere în care se găteşte, n-ai vrea ca  razele soarelui să contribuie şi ele toată ziua la încălzirea ei, nu-i aşa?
Aşadar bucură-te de lumina oferită de sud pentru living, de exemplu. Lasă bucătăria să privească la est, pentru că soarele de dimineaţă este cu mult mai bland decât cel de după-amiază. Orientează cu ferestrele spre nord încăperile în care nu ai nevoie de soare direct, ca băile, cămările, sala de gimnastică, atelierul de pictură. La domitoare ai mână liberă, mai puţin sudul; eviţi astfel încălzirea lor pe tot parcursul zilei.

LA CE ADÂNCIME TREBUIE FĂCUTĂ FUNDAȚIA?
Te întrebi oare de ce adâncimea fundaţiei variază de la un proiect la altul. Auzi când 60 cm, când 1 metru, când chiar mai mult. Aceasta depinde de adâncimea de îngheţ (care variază de la o regiune a ţării la alta) şi de natura solului pe care se construieşte – de aceea este necesar studiul geotehnic. Acest studiu dezvăluie straturile pe care nu le vezi şi a căror comportare nu ai cum să o prevezi altfel. Un sol instabil sau o pânză freatică prea aproape de suprafaţă îţi pot face necazuri în aceeaşi măsură (scufundarea casei, alunecarea terenului sau inundarea subsolului sunt doar câteva exemple).
În cazul fundaţiei, nu ne zgârcim la nimic!

“STÂLPII MI SE PAR EXAGERAT DE MARI!”
Nici să nu-ţi treacă prin cap să le reduci dimensiunile! Structura de rezistenţă este o parte foarte importantă a unei construcţii. Degeaba este totul perfect realizat daca tocmai aici există greşeli sau omisiuni. De aceea, proiectul de rezistenţă este sfânt. Daca arhitectura casei se mai poate modifica uşor pe parcurs,  cu rezistenţa nu este de glumit; toate indicaţiile inginerului structurist trebuie respectate.
Nici în acest caz nici nu se pune problema să te zgârceşti la ceva! Totul trebuie respectat cu sfinţenie: compoziţia betonului, grosimea barelor de armătură, etapele de lucru şi pauzele indicate între aceste etape. Nimic nu se discută, doar se execută!

CÂT DE IMPORTANTE SUNT INSTALAȚIILE?
Aici există doar rubrica “La ce să te nu te zgârceşti”. La instalaţii nu umbli uşor şi, de cele mai multe ori, o defecţiune importantă nu se poate repara fără stricăciuni mari. Aşadar, alege cei mai buni meşteri şi cele mai bune materiale atât pentru instalaţia sanitară, cât şi pentru cea electrică şi cea de încălzire. Aici nu-ţi poţi permite greşeli!

FINISAJELE – ÎNCOTRO?
Fără îndoială că ai auzit de preţul pe metrul pătrat construit. Sunt sume care variază de la 500 euro/mp la 1000 euro/mp şi chiar la mai mult. Care e preţul corect? Înainte să-l descoperi, trebuie să ştii că în acest preţ intră tot, inclusiv finisajele. Toate casele costă la fel până în faza de finisaje, ele fac cu adevărat diferenţa. Gândeşte-te numai la diferenţa de preţ dintre parchetul laminat şi cel din lemn masiv sau la cea dintre gresie şi granit ori marmură şi vei înţelege imediat.
La ce să te nu te zgârceşti? La realizarea tencuielii, la aplicarea gletului, la materialul pardoselii. Sunt lucruri care se strică uşor şi care se văd; te vor deranja cu siguranţă dacă sunt de proastă calitate.
La ce te poţi zgârci, însă doar un pic? La stratul final al pereţilor. Nu alege cel mai scump tapet, de exemplu, mai ales dacă nu eşti sigur că bugetul îţi va fi suficient pentru a termina lucruri mai importante. Mai gîndeşte-te şi că moda vine, moda trece şi nu-ţi va fi uşor să dezlipeşti… sute de euro de pe pereţi, doar pentru că te-a plictisit modelul tapetului sau pentru că vrei să fii în tendinţe! Dar nici nu folosi cea mai proastă vopsea lavabilă, căci iar nu-i bine!

 

CUM SĂ FIE FERESTRELE?
Cei mai mulţi din cei care au locuit la bloc şi îşi construiesc case au un adevărat… tic: fac ferestrele mici, din obişnuinţă. Şi nu numai la băi, ci şi la celelalte camere. Evident, nu trebuie să exagerăm cu dimensiunile, însă măcar la baie să nu avem o fereastră de 30 x 30 cm!
La ce să te nu te zgârceşti? La calitatea tâmplăriei. Ca şi în alte cazuri, puţin dai, puţin face. Deci studiază cu atenţie calităţile fiecărui tip, pentru a fi sigur că ai ales corect. Nu lua niciodată varianta cea mai ieftină!
La ce te poţi zgârci? La modul de deschidere al fiecărei ferestre. Ia-le pe rând şi hotărăşte pe îndelete care să fie batante,  care oscilo-batante şi care fixe chiar. Nu e nevoie ca fiecare fereastră să facă toate ”acrobaţiile” posibile. Această analiză înainte de a comanda tâmplăria te poate duce la economii substanţiale.


ACOPERIȘUL – CÂT DE IMPORTANT E?
Foarte important. Ai mai auzit cu siguranţă că forma acoperişurilor trebuie să ţină cont de zona în care este construită casa. Regula este simplă şi o vezi exemplificată excelent la Muzeul Satului: casele de munte au acoperişuri ţuguiate, casele de la şes au acoperişuri mai plate. Frecvenţa şi cantitatea pecipitaţiilor dictează acest lucru şi în ce poţi avea încredere mai mare decât în tradiţiile populare, care au soluţii verificate şi îmbunătăţite secole de-a rândul?
Nici în acest caz nu e bine să zgârceşti la nimic. Nici la înclinarea pantei acoperişului, nici la materialul învelitorii, nici la calitatea jgheaburilor şi a burlanelor.
Totuşi ar fi ceva la care ai putea să reflectezi de două ori înainte de a lua o hotărâre: la culoarea învelitorii. Ştiu că firmele producătoare au oferte variate, însă ai milă şi alege o culoare potolită, în concordanţă cu acoperişurile din zonă!

 


Ar mai fi multe de spus, însă un lucru este clar: construirea unei case nu este un lucru uşor. Poveştile prietenilor care au trecut deja printr-o asemenea experienţă  sunt foarte folositoare. Poţi învăţa şi din lucrurile bune, şi din întâmplările rele. De la ei poţi obţine contactele celor cu care au lucrat şi de care au fost mulţumiţi, după cum tot ei te pot preveni şi asupra neplăcerilor cauzate de firma X sau de meşterul Y. Orice ar fi, informează-te bine înainte de a lua fiecare hotărâre şi nu ezita să apelezi la specialişti.

SophieTheCat

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.